Monday, June 27, 2022

Ish-këshilltari i Obamës: Thaçi do të mbetet kryenegociatori kryesor i Kosovës

Charles Kupchan, anëtar i Këshillit Joqeveritar Amerikan për Çështjet e Jashtme, deklaroi se nuk beson se platforma negociuese e kryeministrit të Kosovës, Avdullah Hoti është tregues i përjashtimit të presidentit Hashim Thaçi nga negociatat me Serbinë.

Këtë për Zërin e Amerikës Kupchan që shërbeu edhe si këshilltar i ish-presidentit amerikan, Barack Obama e shpjegoi me qëndrimin se presidentët e Kosovës dhe Serbisë, Hashim Thaçi dhe Aleksandar Vuçiq, kanë udhëhequr një pjesë të konsiderueshme të dialogut deri më tani, siç thotë ai, duke i dhënë asaj momentin dhe ndërtimin e një marrëdhënieje.

“Supozimi im është se Thaçi do të mbetet në pozicionin më të spikatur në proces. Mund të ndodhë që Hoti të përfshihet më shumë, por përfaqësuesi më me ndikim i palës kosovare, i cili do të vazhdojë ta udhëheqë atë, do të jetë Presidenti Thaçi ”, thotë zyrtari amerikan, i cili është edhe profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin Amerikan Georgetown.

I pyetur se kur mund të vazhdojë dialogu midis Kosovës dhe Serbisë ai tha se ai duhet të ndodhë sa më shpejt që të jetë e mundur.

“Me siguri do të jetë e nevojshme të mbaroni zgjedhjet në Serbi … Hapësira për fillimin e një dialogu është hapur pas një periudhe të trazuar – kështu që unë do të doja të shihja bisedimet të fillojnë deri në fund të qershorit”,

“Tani që taksat janë shfuqizuar, do të ketë pritshmëri për shenja pozitive nga Beogradi. Ky lloj reciprociteti është i rëndësishëm për rikthimin e vullnetit të mirë dhe gatishmërisë për bashkëpunim. Kjo është arsyeja pse unë mendoj se në këtë rast është e rëndësishme të reagoni në kohën e duhur. Autoritetet e Kosovës do të presin sinjalin e Vuçiqit se ai dëshiron të vazhdojë bisedimet. Dhe se ai është i gatshëm për lëshime që do të tregonin gatishmërinë e tij “.

Sipas mendimit të tij, arritja e një marrëveshjeje deri në fund të vitit është shumë optimiste.

“Unë mund ta imagjinoj një marrëveshje në të cilën nuk ka shkëmbim territoresh dhe nuk ka ndryshime. Ose një marrëveshje që konfirmon një lloj shkëmbimi – në veri të Kosovës për disa pjesë të Luginës së Preshevës dhe lëvizjen e serbëve dhe shqiptarëve etnikë. Është thjesht shumë herët të flasim tani”, tha ai.

- Advertisment -

Lexoni