Fotografët që po ndryshojnë mënyrën se si i shohim kafshët

717

Disa fotograf po mundohet që përmes fotografisë të luftoj steriotipat e krijuar nga kultura popullore për botën e kafshëve, siç janë paraqitjet e gjarpërinjëve si të “këqinj” apo të pandave në anën tjetër si miq të butë dhe të dashur. Ata kanë realizuar një set të jashtëzakonshëm fotografik të kafshëve me të cilin po synojnë ndryshimin e mënyrës si njerëzit e perceptojnë botën e egër.

-Advertisement-

Filmi dhe letërsia ushtrojnë një ndikim të fortë në mënyrën se si njerëzit mendojnë për kafshët, që shpesh largohen nga realiteti. Peshkaqenë nuk janë vrasës hakmarrës. Gjarpërinjtë nuk janë “të këqij”. Dhe shumica e pandave, pa marrë parasysh ato që thonë filmat, nuk janë mjeshtra të Kung Fu-së. “Ne i kemi shndërruar pandat në karaktere marrëzie”, thotë fotoreporterja e National Geographic, Ami Vitale, e cila fotografoi arinjtë mbi tre vjet në provincën Sichuan të Kinës. “Panda është një krijesë e pakapshme, e qetë dhe e vetmuar”.

Kjo është Ye Ye, panda gjigande 16-vjeçare nga Kina. Fotografia nga Ami Vitale
“Pangolinët në krizë” foto nga Brent Stirton i cili sapo ka fituar çmimin e parë në kategorinë e kafshëve të egra të Sony World Photo Awards
Joseph Wachira duke i thënë lamtumirë Sudanit, mashkullit të fundit, të rinoçerontëve të veriut. Foto nga Ami Vitale
Elefanti në stacionin e autobusëve nga Nick Brandt
Arinjtë Polar, Kanada nga Daisy Gilardini
Gorilla malore nga Nelis Wolmarans
Vëllezërit luan, Kenia nga Graeme Green
Bota e egër nga Klement Kiragu
Hardhucë me sy të kaltër, Malajzi nga Graeme Green