Sunday, January 16, 2022

Gjermania ndalon grupin neonazist Nordadler

Ky është ndalimi i tretë i një grupi ekstremist të djathtë në Gjermani këtë vit. Policia bastisi anëtarë të dyshuar të grupit në katër lande federale.

Një grup neonazist i quajtur Nordadler (Shqiponjat Veriore) u ndalua të martën nga Ministria e Brendshme e Gjermanisë.

Policia bëri katër bastisje lidhur me këtë grup në landet federale gjermane të Renanisë-Veriore-Vestfalisë, Saksonisë, Brandenburgut dhe Saksonisë së Poshtme.

Zëdhënësi i Ministrisë së Brendshme të Gjermanisë, Steve Alter e njoftoi ndalimin në Twitter, duke thënë se grupi funksiononte kryesisht në internet.

“Ekstremizmi i krahut të djathtë dhe antisemitizmi nuk kanë vend as në internet,” tha ai.

Ministria tha se grupi ndiqte një ideologji nacionalsocialiste dhe gjithashtu operonte nën katër emra të tjerë. Të gjithë emrat i referoheshin stilit të partisë naziste NSDAP për Gjermaninë, për etninë gjermane: “Völkische Revolution” (Revolucioni Nacional), “Völkische Jugend” (Rinia Nacionale), “Völkische Gemeinschaft” (Komuniteti Nacional) dhe “Völkische Renaisance” (Rilindja Nacionale).

Planifikonin një shoqëri fshatare

Ministria tha që anëtarët e grupit ekstremist të djathtë kishin deklaruar besnikërinë e tyre ndaj Adolf Hitlerit dhe përfaqësuesve të tjerë të rëndësishëm të regjimit nazist dhe përdornin simbolet dhe gjuhën e regjimit nazist.

Ajo tha që Nordadler po planifikonte një projekt nacional-socialist kolonizimi me njerëz të një mendjeje në zonat fshatare të Gjermanisë.

Në vitin 2018, pas bastisjeve të veçuara kundër grupit, themeluesi i dyshuar i Nordadler-it i tha transmetuesit publik NDR se e shihte veten si nazist dhe se po mendoheshin për sulme kundër politikanëve.

Prokuroria Federale njoftoi në atë kohë që grupi kishte provuar të siguronte armë, municion dhe mjete shpërthyese.

Sipas ministrisë, ky është ndalimi i 20-të i një shoqate ekstremiste të krahut të djathtë nga ministria federale e Brendshme e Gjermanisë dhe ndalimi i tretë nga Ministria Federale këtë vit.

Në janar u ndalua “Combat 18” dhe në mars u ndalua “Popujt dhe Fiset e Bashkuara të Gjermanisë”.

- Advertisment -

Lexoni