Saturday, January 22, 2022

Disa fakte interesante mbi gjumin

1. Shtatë orë gjumë janë të domosdoshme

Neve na duhen të paktën 7 orë gjumë çdo natë, megjithëse kjo ndryshon në bazë të moshës:

Mbi 65 vjet: 7 deri në 8 orë

26 deri 64 vjet: 7 deri 9 orë

18 deri në 25 vjet: 7 deri 9 orë

Adoleshencë: 8 deri në 10 orë

Fëmijët e moshës shkollore: 9 deri në 11 orë

Parashkollorët: 10 deri në 13 orë

Vogëlushët: 11 deri në 14 orë

Foshnjat: 12 deri në 15 orë

Të porsalindurit: 14 deri në 17 orë

2. Por më shumë se 9 orë gjumë për të rriturit mund të shkaktojnë probleme

Mund të ndihemi mjaft të lodhur nëse nuk flemë mjaftueshëm, por të qëndrosh i shtrirë për më shumë se 9 orë për një të rritur mund të kontribuoj në shqetësime shëndetësore si mbipeshë dhe sëmundje të zemrës.

3. 20 minuta për të fjetur

Nga momenti që shtriheni nuk duhet t’iu marrë më shumë se 20 minuta për të rënë në gjumë, por nëse qëndroni në telëfon para gjumit kjo kohë mund të shtyhet për më gjatë.

4. Ekzistojnë katër faza të gjumit

E katërta dhe e fundit, REM (lëvizja e shpejtë e syve), është më e rëndësishmja. Kjo është kur truri juaj është më aktiv dhe ndodhin ëndrrat më të gjalla.

5. 37 milion njerëz gërhasin

Studimet tregojnë se 37 milion të rritur gërhasin rregullisht në gjumë

6. Deri në 40 përqind prej nesh do të përjetojnë paralizë të gjumit

Nuk është e përhershme dhe zgjat shumë pak, por paralizat e gjumit mund të jetë shumë të frikshme.

- Advertisment -

Lexoni