Monday, June 27, 2022

“Las Vegas-i” i Perandorisë Romake

Baia ishte “Las Vegas-i” i Perandorisë Romake – vendi ku të pasurit dhe të fuqishmit erdhën për të kryer punët e tyre të paligjshme.

Më të pasurit e Romës morën udhëtime gjatë fundjavëve këtu për të festuar. Burrat e pushtetshëm ndërtuan vila luksoze në plazhin e saj, me banja të nxehta dhe pishina me pllaka mozaiku.

Më shumë se 2,000 vjet më parë, Baia ishte Las Vegas-i i Perandorisë Romake – një qytet turistik përafërsisht 30 km larg Napolit. Ka shumë histori intrigash të lidhura me Baia. Thuhet se Kleopatra u arratis nga barka në Baia pasi Julius Caesar u vra në vitin 44 para Krishtit, ndërsa Julia Agrippina komplotoi vdekjen e burrit të saj Claudius në Baia në mënyrë që djali i saj Nero të mund të bëhej perandor i Romës.

Tunelet u ndërtuan nga Grekët dhe Romakët e lashtë si hyrje në nëntokë, por ato gjithashtu nxitën një numër përparimesh teknologjike: shpikjen lokale të çimentos së papërshkueshëm nga uji, ndërtimi i kupolave të ajrosura dhe fasadave të mermerta dhe shtëpi banjash të pasura.

- Advertisment -

Lexoni