Situata me koronavirusin në dy shtetet shqiptare është e rëndë, por paraqitet në dy situata të ndryshme.

-Advertisement-

Gjatë muajit të fundit në Shqipëri është rritur numri i testimeve ku ka pasur edhe rritje të rasteve pozitive, por përqindja e infektimit vijon të qëndrojë stabël, rreth 20% e personave që testohen rezultojnë me COVID-19.

Duke iu referuar të dhënave zyrtare të Ministrisë së Shëndetësisë, në 3 ditët e fundit vihet re se numri i testimeve ka qenë gjithmonë mbi 500 në ditë ndërsa numri i rasteve pozitive ka rezultuar në rreth 100 persona duke treguar edhe nivelin e pozitivitetit në 20%.

Vlen të theksohet se ky raport infektimi është i njëjtë edhe me periudhën ku vendi u fut në karantinë totale.

Por në Kosovë paraqitet një situatë shumë më e rënduar përsa i përket rasteve pozitive me covid-19. Krahas një numër të lartë viktimash ku në dy ditët e fundit kanë humbur jetën 31 qytetar të Kosovës, edhe rezultati i testimeve është një kambanë alarmi.

Ditën e djeshme në Kosovë janë kryer 459 testime dhe kanë rezultuar pozitiv 226 qytetar, pra rreth 50% e personave që testohen janë pozitiv me COVID-19. E njëjta shifër është edhe para dy ditëve ku humbën jetën 16 qytetar. U kryen 480 testime dhe rezultuar pozitiv 258 raste të reja.

Të dyja shtetet kanë filluar aplikimin e disa masave parandaluese ndaj pandemisë ku në Kosovë ato janë edhe më të rrepta/ea/