Wednesday, January 26, 2022

Vaksina anti-Covid mund të mos ketë efekt tek personat obez

Për një botë të gjymtuar nga koronavirusi, shpëtimi varet nga një vaksinë. Por, premtimi i asaj vaksine pengohet nga një “sëmundje” tjetër shqetësuese dhe e përhapur në të gjithë botën që është obeziteti.

Shkencëtarët kanë treguar që vaksinat e krijuara për të mbrojtur publikun nga gripi, hepatiti B, tetanozi dhe tërbimi mund të jenë më pak efektive tek të rriturit obezë sesa tek popullata e përgjithshme, duke i lënë ata më të prekshm nga infeksioni dhe sëmundjet. Ka pak arsye për të besuar, thonë studiuesit e mbipeshes, se vaksinat Covid-19 do të jenë të ndryshme.

“A do të kemi një vaksinë kundër Covid – 19 vitin e ardhshëm të përshtatur për obezët? Në asnjë mënyrë,” tha Raz Shaikh, një profesor i asociuar i ushqimit në Universitetin e Karolinës së Veriut-Chapel Hill.
“A do të funksionojë vaksina tek obezët? Parashikimi ynë është jo”. – Ishte shprehur ai.

Obeziteti konsiderohet një sëmundje moderne. Aftësia dhe rifillimi i jetës për njerëzit që vuajnë nga mbipesha mund të rrezikohet, kjo për shkak se vaksina mund të zvogëlojë edhe më shumë imunitetin e tyre.

Përveç studimeve në SHBA një studim tjetër i hershëm kinez në muajin mars, ende herët në pandeminë globale, kishte vënë re se pacientët më të rëndë në peshë të prekur me Covid-19 në Kinë kishin më shumë të ngjarë të vdisnin sesa ata më të dobët.

Qendrat federale për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA paralajmëruan që personat obezë ishin ndër grupet në rrezik më të lartë për t’u sëmurë rëndë me Covid-19.

Obeziteti interferon me imunitetin

Obeziteti prej kohësh dihet se është një faktor i rëndësishëm rreziku për vdekjen nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri. Por shkencëtarët në fushën e imunometabolizmit në zhvillim po zbulojnë se trashja e madhe gjithashtu ndërhyn në reagimin imunitar të trupit, duke i vendosur njerëzit obezë në rrezik më të madh të infeksionit nga patogjenët si gripi dhe koronavirusi i ri.
Në rastin e gripit, mbipesha është shfaqur si një faktor që e vështirëson vaksinimin e të rriturve kundër infeksionit. Pyetja është nëse kjo do të qëndrojë edhe për Covid-19.

Një sistem imunitar i shëndetshëm e kthen inflamacionin dhe e fik atë sipas nevojës, duke u bërë thirrje qelizave të bardha të gjakut dhe dërguar proteina për të luftuar infeksionin. Vaksinat e përdorin këtë përgjigje inflamatore. Por testet e gjakut tregojnë se njerëzit e trashë dhe njerëzit me probleme të tilla si presioni i lartë i gjakut dhe niveli i ngritur i sheqerit në gjak, përjetojnë një gjendje të inflamacionit kronik të butë; inflamacioni ndizet dhe rri i ndizur.

Provat se njerëzit obez kanë një përgjigje të paqartë ndaj vaksinave të zakonshme u vërejtën për herë të parë në vitin 1985 kur punonjësit e spitalit obez që morën vaksinën e hepatitit B treguan një rënie të konsiderueshme të mbrojtjes 11 muaj më vonë që nuk u vërejt në punonjësit jo obezë. Gjetja u përsërit në një studim vijues që përdori gjilpëra më të gjata për të siguruar që vaksina ishte injektuar në muskuj dhe jo yndyrë.

Studiuesit gjetën probleme të ngjashme me vaksinën e hepatitit A, dhe studime të tjera kanë gjetur rënie të konsiderueshme në mbrojtjen e antitrupave të shkaktuar nga vaksinat e tetanozit dhe tërbimit tek njerëzit obez.
“Obeziteti është një problem serioz global, dhe përgjigjet imune nën-vaksinale të shkaktuara nga vaksina të vërejtura në popullatën obeze nuk mund të injorohen”, thirrën studiuesit nga Grupi i Kërkimeve të Vaksinave të Klinikës Mayo në një studim të vitit 2015 të botuar në revistën Vaksina.

Vaksinat gjithashtu dihet se janë më pak efektive tek të rriturit më të vjetër, kjo është arsyeja pse ata 65 vjeç dhe më të vjetër marrin një vaksinë vjetore të gripit të mbingarkuar që përmban shumë më shumë antigjene të virusit të gripit për të ndihmuar lëngun në reagimin e tyre imunitar.
Në të kundërt, mbrojtja e zvogëluar e popullatës obez – si te të rriturit, ashtu edhe tek fëmijët është injoruar kryesisht.
“Nuk jam plotësisht i sigurt pse efikasiteti i vaksinave në këtë popullatë nuk është raportuar më mirë,” tha Catherine Andersen, një profesor ndihmës i biologjisë në Universitetin Fairfield i cili studion trashjen dhe sëmundjet metabolike.

Në vitin 2017, shkencëtarët e Universitetit të Karolinës së Veriut – Chapel Hill dhanë një të dhënë kritike në lidhje me kufizimet e vaksinës së gripit. Në një punim të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Obezitetit, studiuesit treguan për herë të parë se të rriturit obezë të vaksinuar kishin dy herë më shumë të ngjarë të zhvillonin grip ose sëmundje të ngjashme me gripin, krahasuar me të rriturit me një peshë të shëndetshme.

Një hipotezë, nga Chad Petit nga Universiteti i Alabama-s, është se mbipesha mund të shkaktojë një çrregullim metabolik të qelizave T, qelizave të bardha të gjakut kritike për reagimin imunitar. “Nuk është e pakapërcyeshme,” tha Petit, i cili po heton Covid-19 te pacientët me obez. “Ne mund të krijojmë vaksina më të mira që mund të kapërcejnë këtë mospërputhje”.

Dr. Timothy Garvey, një endokrinolog dhe drejtor i hulumtimit të diabetit në Universitetin e Alabama-s, ishte midis atyre që theksoi se, megjithë pyetjet e vazhdueshme se a do të funksionojë vaksina kundër Covid-19 tek njerëzit e rritur dhe fëmijë obez, është akoma më e sigurt për ta që të vaksinohen sesa jo.
“Vaksina e gripit funksionon akoma te pacientët me obezitet, por jo edhe aq mirë,” tha Garvey. “Ne ende duam që ata të vaksinohen.”

- Advertisment -

Lexoni