Wednesday, June 29, 2022

Infektologu kosovar ka një lajm në lidhje me vaksinën kundër koronavrirusit

Infektologu Ilir Tolaj po thotë se virusi që shkaktoi pandeminë COVID-19 po paraqitet në gjashtë tipe dhe po ndryshon shumë pak.Këtë mosndryshim, Tolaj po e quan si lajm të mirë për hulumtuesit që po punojnë në zhvillimin e vaksinës kundër këtij infeksioni.“Këto janë rezultatet e studimit më të gjerë të bërë deri tash lidhur me strukturën gjenomike të SARS Cov 2, nga shkencëtarët e Universitetit të Bolonjës, e që ka përfshirë analizën e 48635 gjenomeve të koronavirusit, të izoluara në laboratorët e ndryshëm në gjithë botën. Studimi është publikuar në revistën shkencore Frontiers in Microbiology”.

“Rezultatet e para të këtij studimi janë mjaft shpresëdhënës. Koronavirusi SARS Cov 2 paraqitet me pak ndryshime, përafërsisht 7 mutacione në çdo mostër. Kjo është për gjysmë më pak sesa variacionet të cilat paraqiten tek virusi i gripit sezonal”.

“Këto të dhëna flasin se koronavirusi aktual tashmë është optimizuar për të infektuar qeniet njerëzore dhe kjo e shpjegon ndryshimin e ultë evolutiv të tij.

Kjo e dhënë nënkupton se mjekimet antivirale që po zhvillohen, duke i përfshirë edhe vaksinat, do të jenë efektive kundër tij”.“Aktualisht janë të njohur 6 tipe të koronavirusit SARS Cov 2, meqë tipi L, ai i pari që e ka shkaktuar epideminë në Ëuhan, i izoluar në nëntor 2019, tashmë është zhdukur. Tash nëpër botë më së shumti është i përhapur tipi G i koronavirusit; diku rreth 74% të të gjitha mostrave i takojnë këtij tipi”.

- Advertisment -

Lexoni