Wednesday, May 25, 2022

Largoni këto zakone negative që të keni një lidhje më të shëndoshë

Ashtu siç shohim disa nga çiftet tona të preferuara të filmave dhe shfaqjeve televizive – rruga e dashurisë shpesh nuk është e qetë. Kjo është plotësisht normale edhe në realitet. Natyra njerëzore bën që të mos pajtoheni me partnerin/en tuaj herë pas here dhe të keni momente kur ju ndjeheni sikur asgjë nuk shkon mirë.

Sidoqoftë, ka disa sjellje që thjesht nuk janë në rregull të bëhen dhe duhet të menjanohen në mënyrë që të keni një lidhje më të shëndoshë. Veçanërisht: kritika, përbuzja, mbrojtja dhe mungesa e komunikimit. Këto mund të rezultojnë shumë shkatërruese për të gjithë të përfshirët në lidhje.

Incidentet e përsëritura të sjelljeve negative mund të bëhen shpejt zakone. Dr Rachel M Allan, një psikologe këshilluese shpjegon ndikimin.

“Nëse jeni në një marrëdhënie që është vërtet e lartë dhe konsistente në këta faktorë [negativë], do të ishte jashtëzakonisht e vështirë,” deklaron ajo. “Janë ndërveprimet e vogla dhe të përsëritura që krijojnë vërtet cilësinë e marrëdhënieve dhe lidhjet që kemi me njëri-tjetrin. Me kalimin e kohës, ju mund të imagjinoni se çfarë do t’i bënte kjo ndjenjës tuaj të vetvetes dhe besimit.”

  • Kritikat

Gjithmonë do të ketë diçka që dikush thotë ose bën që do të tërheq kritikat nga partneri i tyre (* kollë * nuk bën punë). Por kur komentet kritike bëhen një dukuri e rregullt, përfundimisht mund të fillojnë të zhvillojnë ndjenja të pavlefshmërisë në marrëdhënie.

Nëse partneri juaj bën vazhdimisht vërejtje kritike, duhet të adresoni drejtpërdrejt çështjen. Përdorni një ton të butë, jo agresiv dhe shprehni vërejtjet tuaja duke përdorur ‘Unë’ në vend ‘ti’, në mënyrë që ata të mos ndihen të sulmuar.

Shembull konstruktiv: “Unë u ndjeva vërtet i/e lënduar nga ai koment.”

Shembull jo aq konstruktiv: “Përse ti je kaq i ashpër?”

Theksimi i mënyrës sesi ndiheni do të ndihmojë në sjelljen e ndikimit të fjalëve të tyre. Nëse jeni duke bërë kritika, është e rëndësishme të pranoni se si mund të rikrijoni pozitivisht komentet tuaja.

“Mendoni se si japim reagime, në drejtim të shprehjes së nevojave dhe preferencave tona; sesa në kontekstin e të qenit një mangësi ose dështim i personit tjetër, ”vëren Allan. “Përqendrohuni te gjëja specifike, sesa vetë personi ose tiparet e tyre.”

Jo vetëm që partneri juaj do ta vlerësojë ndryshimin, por sjellja e një qëndrimi më pak akuzues do të ndihmojë që diskutimi të jetë më konstruktiv.

  • Përbuzja

Sipas fjalëve të së ndjerës Znj. Aretha Franklin, të gjithë kemi nevojë për pak respekt. Një lidhje pozitive kërkon ekuilibër të shëndetshëm; dhe kur një partner e konsideron veten superior, ekuilibri do të prishet.

Gjeni veten në këtë model? Allan thotë se njohja është hapi i parë drejt ndryshimit.

“Merrni një vështrim objektiv dhe pranoni se ka pasur një çekuilibër në atë që ju ka tërhequr vëmendjen”, thotë ajo.

Kthejeni në mënyrë aktive vëmendjen tuaj tek gjërat pozitive dhe ato që vlerësohen në partneritetin tuaj dhe kjo së shpejti do të bëhet fokusi i përbashkët.

  • Mbrojtja

Shumica prej nesh, nga natyra, nuk ndihemi mirë kur dikush tjetër tregon gabimet tona. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse vjen nga partnerët tanë. Si të tillë, është e natyrshme të duam të mbrohemi ose të hedhim një kundër argument.

Por kjo mund të bëhet problematike nëse reagoni ndaj komenteve para se të merrni një moment për të konsideruar vlefshmërinë e tyre.

“Jini të hapur, brenda arsyes, për reagimet që partneri juaj po ju jep”, sugjeron Allan, “Kjo do të sigurojë besim të ndërsjellë se komunikimi mund të jetë i hapur dhe se ju mund të jeni të arsyeshëm në marrjen e reagimeve”.

Askush nuk pëlqen të ndihet gabim, kështu që luftimi i instinktit tuaj mbrojtës nuk do të jetë i lehtë. Nëse partneri juaj është ai që shkon në mbrojtje, ka disa mënyra që mund të përpiqeni të inkurajoni më shumë pranueshmëri. Siç thotë thënia e vjetër – Nuk është ajo që thua ti, por si e thua. Pra, kontrolloni tonin tuaj.

  • Mungesa e komunikimit

Marrja e trajtimit të heshtur nga partneri juaj mund të jetë edhe më e dëmshme – veçanërisht nëse nuk jeni i sigurt se çfarë keni bërë për ta shkaktuar atë.

“Mungesa e komunikimit e bën partnerin tjetër të pafuqishëm, në një farë mase,” shpjegon Allan. Gjëja më e mirë që mund të bësh është të bësh një hap mbrapa, t’i japësh partnerit tënd një mundësi të qetësohet dhe të përpiqesh të rishikosh bisedën më vonë kur të jenë më të pranueshëm.

Ndërkohë, nëse jeni ai që jep supin e ftohtë, konsideroni se çfarë synoni të arrini në këtë mënyrë. Nuk do të ketë zgjidhje të kënaqshme pa diskutim. Dhe nëse partneri juaj ka bërë diçka për t’ju bezdisur me të vërtetë, ata nuk do ta dinë nëse nuk ua tregoni. Ndonjëherë, veprimet nuk flasin më lart se fjalët.

- Advertisment -

Lexoni