Thursday, May 26, 2022

Çfarë ndodh me organizmin kur flini të uritur?

A është më mirë të hani para se të flini? Apo gjumi me stomak bosh është i keq për ju? Dhe nëse është “e keqe” ose “e mirë” – çfarëdo që të thotë kjo – për çfarë është “e keqe” ose “e mirë”?

Epo, ka një numër faktorësh të ndryshëm. Dhe, si me shumicën e pyetjeve të dietës dhe gjumit, nuk ka përgjigje të thjeshtë. Dieta dhe gjumi nuk janë të një cilësie.

Lidhja midis urisë dhe gjumit

Ju mund të keni ëndërruar për pica më parë, por lidhja midis ushqimit dhe gjumit shkon më thellë.

Disa njerëz u shmangen atyre dëshirave të natës nga frika e shtimit të peshës. Por studimet sugjerojnë që ngrënia para gjumit, veçanërisht nëse është proteinë, mund të përmirësojë masën dhe forcën muskulore kur është pjesë e një stili jetese që përfshin edhe ushtrime.

Mund të jetë më e vështirë të bëni një gjumë të plotë gjatë natës nëse jeni të uritur kështu që të shkoni në shtrat me një bark të lumtur dhe një zemër të lumtur mund të jetë përgjigjja për ju.

Gjumi i pamjaftueshëm në të vërtetë mund të ndërhyjë në pjesën e trurit tuaj që rregullon oreksin dhe shton epshin tuaj për ushqime me shumë kalori. Sa më pak gjumë bën një person, aq më shumë ka të ngjarë që ai të demonstrojë një dëshirë për ushqime që nxisin shtim në peshë.

Të shkoni në shtrat të uritur nuk do të thotë vetëm më pak gjumë – mund të jetë gjithashtu një lajm i keq për ata që përpiqen të ndërtojnë muskuj. Nëse privohet nga lëndët ushqyese për një kohë të mjaftueshme, trupi juaj mund të fillojë të thyejë muskujt për energji (i quajtur gjithashtu një gjendje katabolike).

Në fund të fundit, trupi juaj do t’ju tregojë se çfarë është më e mira. Nëse ngrënia para gjumit ju krijon djegje në stomak, mos e bëni. Nëse mos ngrënia para gjumit ju mban zgjuar gjatë natës, një meze e lehtë dhe e shëndetshme duhet të qetësojë stomakun dhe mendjen tuaj.

- Advertisment -

Lexoni