Thursday, May 26, 2022

Arkeologët zbulojnë dënimet e vjetra brutale – Një vajze anglo-saksone i ishte prerë hunda dhe buzët

Arkeologët duke analizuar kafkën e një vajze anglo-saksone bënë një zbulim të tmerrshëm që vë dritë mbi ndëshkimet brutale të kryera për kriminelët në Anglinë e Mesjetës së hershme.

Analiza e kafkës tregoi se vajzës, që mendohet të ketë qenë midis 15 dhe 18 vjeç në kohën e vdekjes së saj, i ishin prerë hunda dhe buzët, si pjesë e dënimit të saj.
Ekipi i studiuesve nga University College London (UCL) beson se ajo vdiq menjëherë pasi mori plagët, pasi mbetjet nuk treguan prova të shërimit.

Studiuesit ishin në gjendje të vlerësonin se mbetjet datojnë midis viteve 776 dhe 899 pas Krishtit.
“Ky rast duket të jetë shembulli i parë arkeologjik i kësaj forme veçanërisht brutale të prishjes së fytyrës të njohur nga Anglo-Saksonët,” tha ekipi i UCL në një njoftim për shtyp për gjetjet, botuar në revistën Antiquity.
Çështja u paraprinë të gjitha shënimeve historike të njohura më parë për dënime të tilla me gati një shekull, tha studimi, dhe është prova e parë fizike për të mbështetur ato që kishin treguar të dhënat me shkrim.

Një vajzë anglo-saksone i kishte prerë hundën dhe buzët si dënim, tregon një kafkë e lashtë

Ndëshkimi brutal i vajzës është ende i dukshëm në mbetjet e gjetura. Arkeologët besojnë se vajza vdiq shpejt pasi mori plagët.

Kafka e rrahur brutalisht u gjet në një vend në qytetin jugor anglez të Basingstoke në vitet 1960. Dekada pas zbulimit, studiuesit analizuan plotësisht kafkën e përghysmuar. Ata zbuluan se viktima pësoi disa lëndime në fytyrë gjatë kohës së vdekjes së saj, duke përfshirë një prerje në të gjithë gojën, e cila i hoqi buzët dhe një prerje në ballë – duke sugjeruar një përpjekje për skalpim.
Ajo pësoi një “prerje përmes hundës së saj që u fut aq thellë saqë preu kockën përreth”, sipas njoftimit për shtyp.

Kodet e ligjit nga periudha anglo-saksone – e cila zgjati nga tërheqja e romakëve nga Britania në vitin 410 pas Krishtit deri në Pushtimin Norman në 1066 – tregojnë se dënime si këto u ishin dhënë shkelësve të kurorës dhe skllevërve të kapur duke vjedhur.
Megjithëse studiuesit ishin në gjendje të përcaktonin mënyrën në të cilën ajo vdiq, dihet shumë pak për gruan.

Studiuesit nuk gjetën prova se ajo ishte varrosur në një varrezë normale, duke sugjeruar që ajo ishte varrosur si e dëbuar. Ky në vetvete mund të ketë qenë një ndëshkim, pasi dëbimi ishte gjithashtu një ndëshkim i zakonshëm për Anglo-Saksonët.

- Advertisment -

Lexoni