Tuesday, May 24, 2022

William Walker skeptik për marrëveshjen e Washintonit: Ekonomia nuk do të zgjidhë çështje politike të Serbisë dhe Kosovës

Ish-ambasadori i OSBE-së në Kosovë William Walker ka folur për marrëveshjën  e Washingtonit.

Kthimi i interesit të Shteteve të Bashkuara në marrëdhëniet e pazgjidhura midis Beogradit dhe Prishtinës përmes rolit të Presidentit Donald Trump, ambasadori Walker është skeptik.

“Presidenti Trump sigurisht që është më i interesuar për çështjet ekonomike sesa ato politike për problemet e të dy vendeve – nëse këto marrëveshje ekonomike kanë sukses, nëse krijojnë vende pune, zhvillim, tërheqin investime të huaja, do të ishte mirë për rajonin.

Sidoqoftë, kam frikë se trajtimi vetëm i çështjeve ekonomike nuk do të zgjidhë problemet politike që mbeten të hapura dhe me të cilat Bashkimi Evropian po merret në negociata për vite me radhë pa shumë sukses”, tha Walker në një intervistë për BBC në Serbisht.

Ai ngre çështjen e besueshmërisë së asaj që nënshkruan Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministri i Kosovës Avdulhah Hoti në Washington.

“Unë nuk mendoj se premtimet e bëra në pjesën ekonomike të marrëveshjes do të përmbushen –  Shtëpa e Bardhë është e njohur për të thënë fjalë të mëdha në sferën ekonomike dhe në Amerikë që nuk janë përmbushur. Nëse kësaj i shtoni se Presidenti Trump dhe bashkëpunëtorët e tij mund të lënë detyrën brenda disa javësh, ata mund të mos jenë në gjendje të zbatojnë këtë marrëveshje”.

Politika para ekonomisë

William Walker nuk e fsheh se, siç thotë ai, “ai nuk është një fans i madh i presidentit aktual të SHBA” i cili vjen nga një parti e kundërshtuar e tij, kështu që ai shton se marrëveshja e Uashingtonit është vetëm një pjesë e përpjekjes së Shtëpisë së Bardhë për të larguar vëmendjen nga lajmet e këqija.

I pyetur nëse ai do t’i sugjeronte presidentit të ardhshëm të SHBA të hiqte dorë nga strategjia e të dërguarit të Trump për Kosovën, Richard Grenel, i cili promovoi parimin e zgjidhjes së çështjeve ekonomike para atyre politike, Walker tha se një pjesë e strategjisë nuk do të duhej të ndryshonte domosdoshmërisht.

“Unë do të sugjeroja që të bëjmë më shumë, të ofrojmë më shumë ndihmë ekonomike dhe t’u përgjigjemi nevojave të rajonit për të gjithë njerëzit që jetojnë atje, unë do të sugjeroja që të përmbushim premtimet ekonomike, por edhe të adresojmë çështjet politike që shqetësojnë këta dy popuj, të cilët askush nuk nuk ka qenë i suksesshëm për dy dekada.

Çështjet politike janë thelbësore dhe nuk mendoj se duhet të zgjidhen  së pari për të ecur përpara, pasataj me çështjet ekonomike.

Walker sheh dyshime të mëtejshme në sinqeritetin e synimeve të Washingtonit në faktin se Shtetet e Bashkuara nuk kanë treguar pothuajse asnjë interes për çështjen e Kosovës për pesëmbëdhjetë vjet.

“Presidenti Clinton dhe arkitektët e politikës së tij të jashtme janë zhdukur, dhe njerëzit e rinj gjithmonë duan të merren me probleme të reja – të mos notojnë në valën e suksesit të paraardhësve të tyre. Shtetet e Bashkuara shpresuan që Bashkimi Evropian do të merrte drejtimin, sepse Kosova është një oborr evropian, dhe kjo është arsyeja pse unë jam edhe më skeptik pse u kthyem papritur, se presidenti papritmas sheh një situatë serioze në Ballkan ku duhet të paraqitet si negociator”.

- Advertisment -

Lexoni