Tuesday, May 24, 2022

Përfitimet e mbajtjes së një ditari për shëndetin mendor

Të shkruarit ose mbajtja e një ditari për të dokumentuar mendimet, ndjenjat, përparimin dhe qëllimet tuaja mund të çojë në një numër përfitimesh, dhe ka disa lloje të ndryshme të ditarit për t’u provuar.

Pavarësisht nëse jeni tashmë një shkrimtar i apasionuar, ose jeni të interesuar në gazetari ne kemi disa njohuri interesante për ndikimet pozitive që mund të ketë mbajtja e një ditari kur bëhet fjalë për arritjen e qëllimeve tuaja. Dhe në varësi të llojit të shkrimtarit që jeni, ose qëllimeve të jetës që dëshironi të hartoni, ka disa mënyra të ndryshme për të mbajtur një ditar që mund t’i provoni dhe të shihni se çfarë ju përshtatet.

Përfitimet nga mbajtja e ditarit

Mbajtja e një ditari nuk është aspak një koncept i ri, në fakt, ka prova që njerëzit kanë shkruar në një formë ose në një tjetër për qindra vjet dhe për një arsye të mirë. Shkrimi i mendimeve tona dhe ndjenjat në letër na jep një mundësi për të shkarkuar emocionalisht, reflektuar, planifikuar dhe vendosur qëllime për veten tonë që në fund të fundit na shtyjnë përpara.

Të shkruarit mund të sigurojë një nivel të qartësisë mendore që ne mund të mos jemi në gjendje ta arrijmë duke lejuar vetëm që mendimet tona të vërtiten në mendjet tona. Duke na dhënë kohën, hapësirën dhe strukturën në mënyrë që të reflektojmë mbi ngjarjet në ditët tona, se si secili na bëri të ndihemi, çfarë do të bënim herën tjetër për t’u përmirësuar dhe cilat ambicie të reja do të dëshironim të vështronim, mund të formulojë një plan që përndryshe do të ishte potencialisht i paqartë ose i neglizhuar. Për të mos përmendur përfitimet e ditarit për lehtësimin e stresit – shikimi i një plani veprimi, apo edhe thjesht lejimi i një rryme mendimesh në një faqe mund të bëjë shumë për lehtësimin e ndjenjave të ankthit ose forcimin e emocioneve.

Gjithashtu, natyrisht, na lejon të dokumentojmë atë që mësojmë ndërsa e mësojmë, ose të regjistrojmë ide për veten tonë për t’u referuar në një datë të mëvonshme në mënyrë që të përshpejtojmë zhvillimin tonë personal. Psikologët shpesh inkurajojnë pacientët e tyre të mbajnë një ditar për të ndjekur përparimin. Ndryshimet mund të jenë të vogla ose të mëdha. Të qenit në gjendje të vizualizoni ndryshimet për periudha të gjata në një ditar mund të ofrojë një përfaqësim të prekshëm për përparimin që keni bërë dhe ju mban të motivuar drejt etapës tjetër.

- Advertisment -

Lexoni