Saturday, January 22, 2022

Shefi i NATO-s: Rusia dhe Kina po minojnë rendin ndërkombëtar

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, tha se Rusia dhe Kina po minojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla.

Në Forumin e Sigurisë së Rigës në kryeqytetin e Letonisë, ku do të mbahet Takimi i Ministrave të Jashtëm të NATO-s, Stoltenberg mbajti një fjalim mbi “Pikëpamjen e NATO-s në rrugën drejt vitit 2030”.

Duke iu referuar Konceptit të ri Strategjik të NATO-s, i cili është planifikuar të miratohet në samitin e NATO-s që do të mbahet vitin e ardhshëm në Spanjë, Stoltenberg deklaroi se dokumenti i fundit i Konceptit Strategjik u miratua në samitin e Lisbonës në vitin 2010 dhe se shumë ndryshime kanë ndodhur në botë që atëherë.

“Rusia dhe Kina po minojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe balanca e fuqisë po ndryshon. Demokracia dhe liritë janë nën presion të madh”, tha Stoltenberg, duke theksuar se dokumenti i ri i Konceptit Strategjik do t’i përfshijë këto.

Duke theksuar nevojën për të mbrojtur vlerat mbi të cilat është themeluar NATO, si demokracia, sundimi i ligjit dhe liritë, Stoltenberg tha: “Këto vlera janë nën presion të madh si nga jashtë aleancës sonë dhe nga brenda vendeve tona. Regjimet autoritare regresojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe mbështesin modelet alternative të menaxhimit. Ata përdorin dezinformimin dhe propagandën për të minuar shoqëritë tona dhe përdorin mjete të këqija kibernetike për të ndërhyrë në zgjedhjet tona. Ka edhe ekstremistë dhe grupe politike brenda vendeve tona që nuk respektojnë vlerat tona demokratike. Një shembull të trishtuar të kësaj e pamë kur u krye sulmi ndaj Kongresit Amerikan më 6 janar, me qëllim parandalimin e një ndryshimi paqësor të administratës”.

Stoltenberg tha se teksa forcohen demokracitë, është e nevojshme të forcohet fuqia ushtarake. Ai tha se dokumenti më i fundit i Konceptit Strategjik përfshin vlerësimin se Atlantiku i Veriut është në paqe, por sipas tij, tani ka sfida të tilla si qëndrimi agresiv i Rusisë dhe rritja e ndikimit global të Kinës.

“Në një botë të paparashikueshme, ne duhet të forcojmë parandalimin dhe mbrojtjen tonë”, tha Stoltenberg. Duke theksuar se NATO-ja është një aleancë e Amerikës së Veriut dhe Evropës, Stoltenberg tha se rajoni përballet me kërcënime globale dhe se aleanca duhet të forcojë bashkëpunimin me partnerët e saj në rajonin Azi-Paqësor dhe BE-në.

- Advertisment -

Lexoni