Friday, January 28, 2022

Udhëzues për Kullën Eiffel: Çfarë duhet të dini përpara se ta vizitoni

Sa herë përmendet Parisi, krijoni imazhe të Kullës Eiffel që ngrihet mbi qytet.

Supozohej të ishte vetëm një strukturë e përkohshme, por ikona prej hekuri, e projektuar si pjesa qendrore e 1889 Exposition Universelle, e lyer me ngjyrë të kuqe, duke festuar përvjetorin e njëqindvjetorit të Revolucionit Francez, kulla ishte menduar të çmontohej pas 20 vitesh, e madje artistë dhe intelektualë parizianë protestuan kundër kullës “monstruoze” në horizontin elegant të qytetit.

Për fat të mirë për ne, godina u tregua e domosdoshme për eksperimente shkencore (të tilla si transmetimet e hershme të radios) andaj edhe nuk u shkatërrua.

Sot “La Dame de Fer” (Zonja e Hekurt) nuk jeton vetëm në imagjinatën e Francës por të mbarë botës.

Çfarë duhet të dini përpara se të vizitoni Kullën Eiffel

Kulla Eiffel është e hapur çdo ditë të vitit, nga ora 9 e mëngjesit deri në mesnatë në verë (mesi i qershorit deri në fund të gushtit) dhe nga ora 9:30 deri në 23:45. pjesën tjetër të vitit.

Nëse jeni tip spontan dhe nuk doni të planifikoni përpara, mbani në mend se është më mirë të shmangni fundjavat dhe periudhën ndërmjet orës 11:00 dhe 17:00.

Një tjetër mundësi për sportistët është të ngjiten shkallët (numëroni ato, 704 hapa deri në nivelin e dytë), pasi linja është gjithmonë më e shkurtër. Kjo është një stërvitje e shkëlqyer, dhe gjithashtu ofron perspektivë për ndërtimin e kullës me tabela interesante informacioni gjatë rrugës.

Shënim: Nuk mund të ngjitesh deri në majë. Duhet të blini një biletë tjetër për ashensorin nga kati i dytë në katin e tretë. Gratë shtatzëna gjithashtu marrin akses automatik të linjës.

Risi

Risi të tjera argëtuese përfshijnë dyshemenë e qelqit transparent në nivelin e parë — jo për ata që janë të dobët — ku një shesh patinazhi në akull ngrihet në dimër. Dhe nëse jeni duke e vizituar në mars, mund të shikoni një garë unike të quajtur “la Verticale de la Tour Eiffel” në të cilën vrapuesit vrapojnë në majë të kullës (të gjitha 1665 hapa).

Këshilla për fotografinë

Kulla Eiffel vjedh shfaqjen në Instagram si një nga atraksionet më të fotografuara në botë dhe gjithmonë mund të merrni një foto të mrekullueshme nga shumë pika në të gjithë qytetin. Vendet e njohura për të bërë foto të Kullës Eifel përfshijnë Trocadéro dhe Champ de Mars.

Fotografja Mary Quincy, e cila ka më shumë se 122,000 ndjekës në Instagram, mban një listë të pikave më pak të njohura për të fotografuar Kullën Eifel. “Nga Avenue de Camoens, është një këndvështrim i këndshëm për të bërë foto — veçanërisht nëse doni portrete personale me Kullën Eiffel në sfond dhe askush tjetër përreth,” thotë ajo.

- Advertisment -

Lexoni