Sunday, May 29, 2022

Zakonet më të pashëndetshme të ngrënies për trupin tuaj

Nuk është vetëm ajo që po hani që mund të shkaktojë shtim në peshë, por edhe mënyra se si po e hani atë. Me këtë nënkuptojmë që zakonet tuaja të ngrënies – ju e dini, gjërat që janë aq të ngulitura në rutinat tona, saqë mezi vërejmë se po i bëjmë, luajnë po aq rol në mirëmbajtjen e peshës tuaj sa ushqimet jo të shëndetshme që po hani.

Ju anashkaloni vaktet

Në një sondazh kombëtar të vitit 2011 nga Këshilli i Kontrollit të Kalorive, 17 përqind e amerikanëve pranuan të anashkalonin vaktet për të humbur peshë. Problemi është, anashkalimi i vakteve rrit shanset tuaja të mbipeshes, veçanërisht kur bëhet fjalë për mëngjesin. Një studim nga Revista Amerikane e Epidemiologjisë zbuloi se njerëzit që prenë vaktin e mëngjesit kishin 4,5 herë më shumë gjasa të ishin mbipeshë. Pse kapërcimi i vakteve ngadalëson metabolizmin dhe rrit urinë? Kjo e vë trupin tuaj në mënyrën më të mirë të ruajtjes së yndyrës dhe rrit shanset e mbingarkesës në vaktin tjetër. Andaj mos thuaj që nuk ke kohë për mëngjes!

Ju hani darkë pas orës 21:00

Jo, nuk është për shkak se metabolizmi juaj ngadalësohet pas kësaj kohe – ky është një mit i zakonshëm i ushqimit. Por është e vërtetë që ngrënësit e natës vonë kanë më shumë të ngjarë të fitojnë peshë, sipas një studimi të botuar në revistën Appetite. Kjo nuk është për shkak se ata nuk djegin ato kalori aq shpejt; është për shkak se kanë më shumë gjasa të hanë shumë dhe të zgjedhin ushqime jo të shëndetshme me shumë sheqer dhe yndyrë për t’i futur shpejt në barkun e tyre. Jo vetëm që këto ushqime me energji të lartë do të paketohen në kile, por shumë prej tyre mund ta bëjnë më të vështirë për të fjetur. Dhe nëse nuk e dinit tashmë, gjumi i mjaftueshëm është një nga përgjigjet se si të humbni 10 kile.

Ju hani shumë shpejt

Një studim në Journal of the American Dietetic Association zbuloi se ngrënësit e ngadaltë morën 66 kalori më pak për vakt, por krahasuar me bashkëmoshatarët e tyre që hanin shpejt, ata ndiheshin sikur kishin ngrënë më shumë. Andaj hani ngadalë, sepse do të ndiheni më të ngopur dhe zvogëloni shanset tuaja për të shtuar peshë.

Hani kur jeni të stresuar

Nëse arrini të shmangni enën e ëmbëlsirave të zyrës, në shtëpi apo kudo që jeni në një ditë stresuese është mjaft mbresëlënëse. Nëse jo, kjo mund të çojë në nivele kronike të ngritura të kortizolit, duke shkaktuar probleme me gjumin dhe imunitetin, anomali të sheqerit në gjak dhe shtim në peshë.

Ju qëndroni në këmbë ndërsa hani

Ne jemi të gjithë për takime në këmbë, për sa kohë që ato nuk janë takime dreke. Kjo sepse studimet kanë zbuluar se njerëzit që qëndrojnë gjatë ngrënjes shtojnë më shumë kalori krahasuar me ata që ulen. Studiuesit spekulojnë se kjo është për shkak se trupi ynë në mënyrë të pavetëdijshme hedh poshtë një vakt në këmbë si një “vakt të rremë”, i cili na bën të hamë më shumë gjatë ditës.

Ju hani në një orar të parregullt

Një orar i parregullt i ngrënies mund të ngadalësoj metabolizmin tuaj. Një studim i Universitetit Hebre nga 2012 zbuloi se minjtë që ushqeheshin me ushqime me shumë yndyrë në mënyrë sporadike fitonin më shumë peshë sesa minjtë që hanin një dietë të ngjashme në një orar të rregullt. Çfarë duhet të bëjmë? Përcaktoni sa kalori ju nevojiten për të arritur peshën tuaj të dëshiruar dhe ndani në mënyrë të barabartë atë numër me tre, katër ose pesë vakte dhe meze që hani në ditë. Synoni që secili prej vakteve tuaja të jetë afërsisht në atë madhësi dhe hani ato në të njëjtën kohë çdo ditë.

Hani edhe kur nuk jeni të uritur

Vetëm se do të shihni një film nuk do të thotë që duhet të blini kokoshka shumë të mëdha. E njëjta gjë vlen edhe për atë ushqim të mbetur nga takimi i mëngjesit që është vendosur në dhomë. Vetëm se është falas ose sepse jeni mërzitur nuk do të thotë që duhet të hani. Kurdoherë që shihni ushqim që ju tundon, pyesni veten: “A jam i uritur në të vërtetë?” Provoni veten duke pirë një gotë ujë dhe duke pritur 10 minuta. Rreth 60 përqind të kohës, njerëzit në mënyrë të papërshtatshme i përgjigjen etjes duke ngrënë në vend që të pijnë, sipas një studimi të Fiziologjisë dhe Sjelljes. Është një nga arsyet që jeni gjithmonë të uritur.

- Advertisment -

Lexoni