Tuesday, May 24, 2022

Çfarë duhet të dinë prindërit për sezonin e gripit me COVID-19 në vazhdim

Ne jemi akoma në mes të pandemisë COVID-19 dhe tani sezoni i gripit është afër. Fëmija juaj nuk po ndihet mirë dhe po pyesni veten, a është COVID? A është gripi? A duhet ta çoj fëmijën tim në spital?

Gripi vs COVID-19

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se gripi dhe COVID-19 janë sëmundje të frymëmarrjes ngjitëse të shkaktuara nga viruse të ndryshme. Për shkak se të dyja janë sëmundje të frymëmarrjes, shumë nga simptomat e tyre mbivendosen dhe është e vështirë të diferencohen.

Simptomat e gripit janë zakonisht ethe, të dridhura, kollë, rrjedhje hundësh, dhimbje muskujsh dhe dhimbje trupi. Të gjithë pacientët pediatrik paraqiten me këto simptoma. Në varësi të asaj nëse ata janë adoleshentë, simptomat e tyre do të jenë më shumë si të rriturit. Fëmijët më të rinj shpesh kanë thjesht ethe dhe kollë ose rrjedhje hundësh dhe ethe.

Një nga faktorët shqetësues këtë sezon të gripit është se simptomat e gripit jenë të ngjashe me Covid-19. Shumica e fëmijëve dhe të rriturve me Covid-19 paraqiten me kollë, ethe dhe gulçim. Këtë vit, kur prindërit sjellin fëmijët e tyre në spital me këto lloje të simptomave, ka të ngjarë të testohen si për gripin ashtu edhe për Covid-19.

Ekspertët besojnë se fokusi i lartë i larjes së duarve dhe mbajtja e maskave kundër infektimit me koronavirus mund të jenë të dobishme edhe në luftimin e gripit në këtë sezon.

Si ta mbroni fëmijën tuaj si nga gripi ashtu edhe nga COVID-19

Mënyra më e mirë për ta mbajtur fëmijën tuaj të sigurt nga gripi është të vaksinoheni. Vaksinat e gripit janë si të veshësh rrip sigurimi gjatë një aksidenti automobilistik. Një rrip sigurimi nuk do të më ndalojë përfshirjen në një aksident automobilistik, por nëse ndodh aksidenti, ai do të më mbrojë nga shumë lëndime më serioze.

Vaksina e gripit nuk do të ndalojë çdo rast gripin, por ndihmon për të mbrojtur fëmijët dhe të rriturit nga shumë çështje serioze ose sëmundje të vazhdueshme të shkaktuara nga gripi.

Ndërsa aktualisht nuk ka vaksina për të luftuar COVID-19, ka mënyra të tjera për të ndihmuar në mbrojtjen e fëmijës tuaj.

  • Shmangni kontaktin e afërt me të tjerët që nuk janë në grupin tuaj të ngushtë të familjes, veçanërisht me ata që janë të sëmurë.
  • Vishni maska ​​kur jeni në hapësira publike dhe zona ku distancimi fizik nuk është i mundur.
  • Mbuloni gojën dhe hundën kur kolliteni ose teshtini.
  • Pastroni duart shpesh duke përdorur ujë dhe sapun ose një pastrues me bazë alkooli.
  • Shmangni prekjen e syve, hundës ose gojës për të kufizuar përhapjen e mikrobeve.

Nëse fëmija juaj ka simptoma, kur duhet t’a dërgoni në spital?

Çdo herë që një prind është i shqetësuar, ata duhet të kontaktojnë pediatrin e tyre. Pediatri juaj do të jetë i lumtur t’u përgjigjet pyetjeve tuaja dhe të sqarojë nëse keni nevojë ta sillni fëmijën tuaj ose të presni dhe të shikoni për simptoma të tjera.

Prindërit duhet të kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse simptomat e fëmijës së tyre po vonojnë, në dukje po përkeqësohen ose nëse fëmija i tyre po merr frymë shpejt ose ka probleme me frymëmarrjen.

Ekspertët sugjeron gjithashtu që të kërkohet kujdes mjekësor për një fëmijë nëse ata kanë një temperaturë të lartë të vazhdueshme, dhimbje koke të keqe, dhimbje fyti, konfuzion, dhimbje të forta barku, dhimbje gjoksi ose presion, çështje që qëndrojnë zgjuar ose po bëhen blu në fytyrë.

- Advertisment -

Lexoni