Wednesday, June 29, 2022

SHBA dyfishon fondet për vaksinën anti-Covid-19

Është bërë e ditur se Shtetet e Bashkuara kanë dyfishuar investimet financiare në total prej afro 1 miliard dollarëve për të zhvilluar një vaksinë të mundshme antiCovid-19 të zhvilluar nga kompania Moderna dhe të hyjnë në fazën e fundit të provave klinike.

Thuhet se qeveria amerikane ka premtuar 472 milionë dollarë shtesë, përveç 483 milionë dollarëve që ajo tashmë ka njoftuar, njoftoi sot kompania amerikane.

Ajo sqaron se ka vendosur të kryejë testime klinike në mënyrë të konsiderueshme dhe më të gjera në fazën e tretë sesa ishte parashikuar fillimisht.

Vaksina eksperimentale, e cila stimuloi prodhimin e trupave antikoronavirus në të gjithë pjesëmarrësit, 45 prej të cilëve ishin në fazën e parë të eksperimentit, do të jenë në gjendje të testohet në 30.000 njerëz që nga e hëna, gjysma e të cilëve do të marrin një dozë 100 mikrogramë dhe të tjerët një placebo.

SHBA, vendi më i prekur nga COVID-19 në botë me mbi 146.000 vdekje, ka paralajmëruar investime të mëdha në imunizimin e amerikanëve nga fillimi i vitit të ardhshëm.

Ndërkohë gara për një vaksinë po zhvillohet në mesin e disa laboratorëve në të gjithë botën, Moderna tashmë po udhëheq dhe po hyn në fazën e fundit të provave klinike dhe thelbësore për të ditur nëse vaksina është efektive ose jo.

- Advertisment -

Lexoni