Sunday, May 29, 2022

Ilaçi që mund të ulë vdekshmërinë nga koronavirusi

Pacientët e trajtuar me këtë grup ilaçesh kishin 0.67 herë më pak të ngjarë të kishin një rezultat kritik ose fatal nga koronavirusi se ata që nuk i morën këto ilaçe.

Ilaçet për presionin e lartë të gjakut mund të përmirësojnë shanset e mbijetesës për ata që janë sëmurë rendë prej COVID-19 dhe të zvogëlojnë ashpërsinë e infeksionit, sipas hulumtimeve të reja nga një ekip i shkencëtarëve në Universitetin e Anglisë Lindore në Mbretërinë e Bashkuar, botuar të hënën në revistën Atherosclerosis Reports.

Studiuesit hulumtuan 28,000 pacientë që morën antihipertensivë – një grup ilaçesh që përdoren për trajtimin e hipertensionit (presionit të lartë të gjakut) – dhe thanë që rreziku i vdekjes ishte zvogëluar për pacientët të cilët po merrnin Angiotensin.

Pacientët e trajtuar me këtë grup ilaçesh kishin 0.67 herë më pak të ngjarë të kishin një rezultat kritik ose fatal nga koronavirusi se ata që nuk i morën këto ilaçe, transmeton Scan.

“Në fillimin e pandemisë, ekzistonte shqetësimi se ilaçet specifike për presionin e lartë të gjakut mund të lidheshin me rezultate më të këqija për pacientët me COVID-19”, tha studiuesi kryesor Dr. Vassilios Vassiliou, pedagog klinik në mjekësinë kardiovaskulare në Universitetin Shkolla Mjekësore Norwich nën Angli, duke shtuar se njerëzit me probleme kardiovaskulare kishin më shumë rrezik, përcjell albinfo.ch.

Një shënim i rëndësishëm i studimit paralajmëroi që ekipi hulumtues nuk po rekomandon që njerëzit me COVID-19 të fillojnë të marrin këto ilaçe. “Ne nuk jemi në gjendje të adresojmë nëse përdorimi i tabletave të tilla në mënyrë akute te pacientët me COVID-19 mund të përmirësojë prognozën e tyre, pasi mekanizmi i veprimit mund të jetë i ndryshëm tek çdo pacient,” tha ai.

Pothuajse gjysma e të rriturve amerikanë janë në rrezik për probleme të mëdha shëndetësore për shkak të presionit të lartë të gjakut, sipas udhëzimeve të Shoqatës së Lajmeve të Shoqatës Amerikane. Kjo përbën afërsisht 46% të popullsisë.

“Dëshmitë e fundit tregojnë se njerëzit me presion të lartë të pakontrolluar ose të patrajtuar të gjakut mund të rrezikojnë të sëmuren rëndë me COVID-19”, tha studimi. “Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se njerëzit me presion të lartë të gjakut të patrajtuar duket se janë më të rrezikuar nga komplikimet nga COVID-19 sesa ata presioni i lartë i të cilëve menaxhohet me ilaçe.”

Ekipi hulumtues analizoi të dhëna nga 19 studime në lidhje me COVID-19. Analiza përfshiu më shumë se 28,000 pacientë dhe, tha Vassiliou, është studimi më i madh dhe më i detajuar deri më tani për këtë çështje. Ata krahasuan të dhënat nga pacientët COVID-19 që po merrnin ilaçe ACEi ose ARB me ata që nuk po merrnin ilaçe të tilla.

- Advertisment -

Lexoni