Monday, May 23, 2022

Kjo është përmbajtja e Marrëveshjes Kosovë – SHBA

Kosova dhe SHBA kanë nënshkruar sot marrëveshje ekonomike për nxitjen e investimeve.

Nënshkrues të kësaj marrëveshje kanë qenë Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti dhe Adam Boehler, Kryeshef Ekzekutiv i Korporatës Financiare amerikane për Zhvillimin Ndërkombëtar.

Pika kryesore e kësaj marrëveshjeve është stimulimi i projekteve të reja ekonomike të cilat krijojnë vende të reja pune.

Kjo është përmbajtja e plotë e dokumentit:

“Ne, Avdullah Hoti, Kryeministër i Republikës së Kosovës dhe Adam S. Boehler, Kryeshef Ekzekutiv i Korporatës Financiare amerikane për Zhvillimin Ndërkombëtar, e mirëpresim përmbylljen e shpejtë të marrëveshjes së re në mes të Kosovës dhe SHBA-së për Stimulim të Investimeve. Ne ndajmë dëshirën që kjo marrëveshje të nënshkruhet sa më parë që të jetë e mundshme dhe të hyjë në zbatim në të ardhmen sa më të afërt, pas përmbylljes së të gjitha procedurave.

Marrëveshja e re në mes të Kosovës dhe SHBA-së për Stimulim të Investimeve pritet që të sigurojë qasje të plotë të të gjitha investimeve të mbështetura nga Korporata Financiare për Zhvillim Ndërkombëtar e SHBA-së, si dhe të përcaktojë veprimet që lidhen me mbështetjen e korporatës për projektet në Kosovë dhe trajtimin nga Kosova të këtyre projekteve.

Pas marrëveshjes historike për normalizim ekonomik në mes të Kosovës dhe Serbisë të 4 shtatorit 2020 në Washington, Kosova dhe SHBA-së synojnë avancimin e negociatave, pas datës së hyrjes në fuqi të marrëveshjes së re për Stimulim të Investimeve, për projekte me rëndësi në Kosovë, përfshirë projekte që është arritur pajtueshmëri të cilat janë pjesë e marrëveshjes për normalizim ekonomik në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Kosova dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës synojnë besnikërisht implementimin e marrëveshjes së re në mes të dyja vendeve për Nxitjen e Investimeve. Derisa kjo marrëveshje të implementohet me besnikëri, të dy kombet presin identifikimin e projekteve të cilat më tej forcojnë integrimin ekonomik dhe zhvillim në rajon.

Mirëpresim këto të arritje si prova të prekshme të forcimit të marrëdhënieve në mes të dy vendeve tona.


- Advertisment -

Lexoni