Thursday, May 26, 2022

Hapen pas 2500 vjetësh arkivolet e Egjiptit të Lashtë, brenda tyre kishte … (VIDEO)

Një mision arkeologjik egjiptian ka zbuluar një koleksion të madh me sarkofagë dhe figura të mbyllura 2500-vjeçare në Naqropolin Saqqara në Giza.

Duke hapur një nga sarkofagët e zbukuruar për herë të parë para mediave të mbledhura, ekipi zbuloi mbetje të mumifikuara të mbështjella me leckë varrimi që mbanin mbishkrime hieroglifike me ngjyra të ndritshme.

Gjetja u zbulua në jug të Kajros në vendin e varrosjes së Saqqara, nekropoli i kryeqytetit të lashtë egjiptian të Memfisit, një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Në atë vend, rreth 10 milje në jug-lindje të Piramidave të Gizës, janë zbuluar 59 arkivole të pikturuara me antropoid deri më tani. Rreth 40 u shfaqën në shtyp.

Shumica e arkivoleve mbanin mbetje të mumifikuara, kërkimet fillestare sugjerojnë se do të kishin qenë priftërinj, zyrtarë të lartë dhe elita në shoqërinë e lashtë egjiptiane.

Të gjithë me siguri do t’i ishin nënshtruar ritualeve komplekse të varrimit të Egjiptit të lashtë pasi të vdisnin, duke përfshirë heqjen e trurit me një goditje hekuri.

- Advertisment -

Lexoni