Sunday, May 29, 2022

Hidrocentrali diellor i pari në botë ndodhet në Alpet e Zvicrës

Hidrocentrali i parë diellor lundrues në lartësinë më të lartë në botë tani po funksionon – në Alpet Zvicerane. Sipas ekspertëve të fushës, kjo teknologji mund të bëhet një pjesë kryesore e industrisë fotovoltaike në të gjithë botën.

“Ideja filloi mbi një kafe,” kujton Guillaume Fuchs. “Ne po pyesnim se si liqenet e rezervuarëve mund të përdoren për të prodhuar më shumë energji. Kjo ishte në 2013, dhe kishte tashmë disa projekte në lëvizje për termocentrale lundruese. Por në atë pikë, nuk kishte asnjë në një mjedis alpin “.

Takohemi në Bourg-St-Pierre, një fshat në Canton Valais në rrugën për në Qafën e Madhe St-Bernard, midis Zvicrës dhe Italisë. Një shtetas i dyfishtë francez-zviceran, Fuchs u kualifikua si inxhinier mekanik dhe punoi në industrinë e automjeteve përpara se të hynte në fushën e energjisë së rinovueshme, transmeton tutje albinfo.ch.

“Unë doja një punë në një sektor më të qëndrueshëm,” thotë ai. Ai tani punon për Romande Energie, furnizuesi kryesor i energjisë elektrike në Zvicrën që flet frëngjisht.

Ne udhëtojmë disa kilometra në jug, në një luginë që gradualisht ka filluar të marrë një shkëlqim vjeshte. Pas disa minutash kemi mbërritur në Lac des Toules, një rezervuar i bërë nga njeriu, i përdorur për prodhimin hidroelektrik në një lartësi prej 1,810 metrash (5,938 ft). Kjo është ajo ku Fuchs zhvilloi projektin e tij, instalimin e parë notues fotovoltaik në Alpe, shkruan Swiissinfo.ch.

“Këtu gjeni kushte mjaft ekstreme: ka erë, akull, dëborë dhe temperatura që variojnë nga -25 ° C [-13 ° F] deri + 30 ° C”, thotë ai. “Unë isha me fat që të punoja me njerëz që nuk folin për problemet por për zgjidhjet”.

Më shumë energji elektrike

Impianti diellor në Lac des Toules përbëhet nga 1,400 panele, të vendosura në 36 struktura lundruese të bëra prej alumini dhe plastike polietileni të ankoruara në fund të liqenit. Prodhimi aktual tejkalon 800,000 kilovat orë (kWh) në vit, që është ekuivalenti i konsumit për rreth 220 familje.

Përkundër një investimi të konsiderueshëm paraprak prej 2.35 milion CHF (2.6 milion dollarë) – më shumë se sa do të kushtonte një instalim i ngjashëm në tokë të thatë, falë kostove shtesë të lidhura me gomone dhe spiranca – një instalim fotovoltaik në një liqen të bërë nga njeriu në një lartësi lartësia ka disa përparësi.

“Atmosfera është pak më e hollë dhe rrezet UV janë më intensive,” shpjegon Fuchs. “Panelet janë në të vërtetë më efektive në temperatura të ulëta, dhe ne madje mund të përdorim dritën e reflektuar nga bora.”

Përdorimi i paneleve të dyanshme, të cilat janë të pajisura me qeliza fotovoltaike si përpara ashtu edhe prapa, do të thotë që ata gjithashtu mund të përdorin dritën e reflektuar nga sipërfaqja e ujit, e cila shton rendimentin elektrik.

“Krahasuar me një instalim të të njëjtave dimensione poshtë në luginë, ne prodhojmë rreth 50% më shumë energji elektrike deri këtu,” tregon ai.

Rezistent ndaj borës dhe akullit

Duke filluar punën në dhjetor 2019, termocentrali diellor në Alpe kaloi me sukses dimrin e tij të parë, thotë Fuchs. Problemi me akullin, i cili mund të jetë i trashë deri në 60 cm në liqen, u zgjidh duke përdorur nota, të cilat ngrenë strukturën sa herë që sipërfaqja e ujit ngrihet. Kur liqeni zbrazet tërësisht në fund të Marsit, platformat pushojnë në fund, i cili është rrafshuar.

Struktura mund të mbajë deri në 50 cm dëborë. Nëse reshjet e borës janë më të mëdha, bora rrëshqet nga panelet posa dielli të fillojë të shkëlqejë.

“Pjesa e prapme e panelit është ajo që prodhon energji elektrike,” shpjegon Fuchs. “Kështu që ata ngrohen dhe bora thjesht rrëshqet. Pasi bëmë disa prova, arritëm në përfundimin se një pjerrësi prej 37 ° në panele do të ishte e mjaftueshme për të hiqni borën, pa cenuar efikasitetin e qelizave fotovoltaike “.

E ardhmja e energjisë diellore

Instalimi i parë lundrues diellor u ndërtua në 2007 në Japoni, dhe u pasua nga projekte në vende të tjera, duke përfshirë Francën, Italinë, Korenë e Jugut, Spanjën dhe Shtetet e Bashkuara. Aktualisht, më shumë se njëqind impiante lundruese po operojnë në të gjithë botën dhe kapaciteti është rritur që nga viti 2014.

Panelet mund të vendosen në të gjitha llojet e trupave të ujit, nga industriale (minierat e papërdorura) në detin e hapur. Instalimi më i madh në botë i këtij lloji tani është në provincën Anhui, Kinë, ndërsa më i madhi në Evropë është në Piolenc, në jug të Francës (me 47,000 panele fotovoltaike).

Sipas lojtarëve në sektor, stacionet lundruese janë me të vërtetë e ardhmja e energjisë diellore sepse uji ftoh panelet, duke rritur rendimentin e tyre. Për më tepër, ata zgjidhin çështjen e përdorimit të tokës sepse nuk i heqin hapësirë ​​bujqësisë ose ndërtimit.

Ky lloj i energjisë diellore ka të ngjarë të zgjerohet në shumë pjesë të botës, sipas një raporti nga Instituti i Kërkimit të Energjisë Diellore të Singaporit dhe Banka Botërore.

- Advertisment -

Lexoni