Wednesday, May 25, 2022

Droni në të cilin mund të uleni dhe të fluturoni, madje pa çertifikatë piloti

Peter Ternstrom ishte rreth nëntë vjeç kur pa për herë të parë në kinema filmin “Return of the Jedi”. Skena në të cilën Luke dhe Leia hipin pezull me biçikleta në një ndjekje me shpejtësi të madhe nëpër një pyll, la një përshtypje të veçantë tek ai.

“Absolutisht, ky ka qenë një frymëzim i rëndësishëm për mua,” thotë z. Ternstrom, i cili bashkëthemeloi firmën suedeze Jetson me Tomasz Patan.

Së fundmi, kompania e tij publikoi një video të prototipit të makinës së saj fluturuese personale, Jetson ONE, në veprim. Klipi shpejt arriti më shumë se 12 milionë shikime në YouTube në rreth katër javë.

Vendndodhja e xhirimeve ishte në një zonë e ngjashme me shkretëtirën, u zgjodh qëllimisht për ndjesinë e saj fantastiko-shkencore. Është në fakt një terren trajnimi ushtarak në Poloni.

Një pilot me helmetë ulet në qendër të asaj që duket si një dron i madh, me rotorët e tij të shumtë rrotullues. Artizanati zmadhon peizazhin, duke hedhur në erë pluhur.

Madhësia e vogël e automjetit ndihmon në uljen e çmimit të tyre, por ka një avantazh tjetër për firmat që kërkojnë t’i shesin ato. Në SHBA, Administrata Federale e Aviacionit (FAA) thotë se automjetet ultra të lehta – të cilat peshojnë më pak se 254 lbs (115 kg) dhe kanë një shpejtësi maksimale prej 55 kts (63 mph; 101 km/h) – mund të fluturojnë pa certifikatë piloti.

Kjo është rruga që Jetson dhe një numër firmash të tjera po ndjekin për të nxjerrë produktet e tyre në treg. Por a do të jenë vërtet të sigurta këto makina fluturuese të reja, veçanërisht nëse pothuajse kushdo mund ta blejë një të tillë?

Z. Ternstrom për një, po tregohet pak më i kujdesshëm sesa kërkohet ligjërisht. Jetson ONE-të e parë do të shiten në vitin 2023, nëse gjithçka shkon sipas planit, por themeluesi thotë se dëshiron që pronarët e parë të jenë persona që kanë licencën e pilotit.

“Nëse keni përvojë të mëparshme, ne ju kemi thënë: “OK, mirë, mund ta blesh një””, shpjegon ai. Këta njerëz do të jenë “ambasadorë” për markën, thotë ai. Të gjithë ata që blejnë një, për 92,000 dollarë (77,000 £), do të marrin gjithashtu një kurs trajnimi dy-ditor në Toskanë, Itali.

Sigurisht që ka pasur shumë interes nga pronarët e mundshëm. Tre javë e gjysmë pasi firma publikoi videon e saj, Jetson kishte marrë para-porosi për 118 avionë.

Jetson ONE aktualisht ofron 20 minuta kohë fluturimi me një bateri plotësisht të ngarkuar. Por pas disa vitesh, zoti Ternstrom parashikon se kjo do të rritet në 30 minuta, falë teknologjisë më të mirë të baterive.

- Advertisment -

Lexoni