Saturday, June 25, 2022

Vetëm 10 prodhues veturash do të mbijetojnë nga kriza

Nga kriza për shkak të koronavirusit vetëm 10 prodhues të makinave do të mbijetojnë në tregun botëror, sipas kompanisë këshilluese AlixPartners, përcjell albinfo.ch.

Studimi i kësaj shtëpie fillon nga fakti se këtë vit shitjet do të bien me 20 milionë nën nivelin e vitit të kaluar.

Shërimi nga kriza do të zgjasë disa vjet, sipas AlixPartners, dhe pasojat e “Darvinizmit” në këtë industri janë që vetëm prodhuesit dhe furnitorët financiarisht të fortë dhe inovatorë do t’i mbijetojnë “pastrimit” të afërt të tregut.

Drejtori i industrisë së automobilave «AlixPartners», Elmar Kades, i tha agjencisë gjermane të lajmeve DPA se ishte e mundur të zvogëlohej numri i prodhuesve të makinave në dhjetë me Tesla në atë grup.

Sipas tij, prodhuesit gjermanë i përkasin grupit të prodhuesve që do të mbijetojnë, megjithëse kanë probleme me kalimin në shtytje elektrike dhe softuer, por ato janë mjaft të fortë për të pasur sukses.

Ai vuri në dukje se fitimet nga investimet në teknologjitë e reja kanë rënë me vite, dhe se kriza e koronës ka përshpejtuar vetëm atë rënie.

“Në përgjithësi, industria e automobilave nuk do të jetë në gjendje të fitojë këtë vit,” tha Cades.

Ai tha se ulja nga 21 në 14 milionë automjete të shitura në Evropë ishte rënia më e madhe dhe se niveli para krizës ka të ngjarë të arrihet vetëm pas pesë vjetësh.

- Advertisment -

Lexoni