Thursday, May 19, 2022

Nishanet – Kur duhet të drejtoheni tek dermatologu

Nishanet gjenden kudo në trupin tonë, por ndodh edhe që të mos u kushtojmë vëmendje mjaftueshëm e të na kthehen në problematike.

Si të dallojme nëse duhet ti drejtohemi dermatologut:

Të vërejme asimetrinë, pra nëse 2 gjysmat e nishaneve nuk përputhen.

Ngjyra. Nëse brenda nishanit vereni më shumë se një ngjyrë. Disa hije kafeje ose të kaltra apo vjollcë.

Diametri. Kur madhesia e nishanit i kalon 6mm, është për tu shqetësuar.

Kur zmadhohet në mënyre jo simetrike, dmth një anë e sheshte një anë e ngritur.

Zmadhimi! Kur me kalimin e kohes vëmë re që nishani po rritet dhe zmadhohet.

Atëherë është më e sigurtë të bëni një kontroll tek dermatologu.

Sëmundja e nishaneve (të sheshte ose të zmadhuar) quhet Melanome dhe shkaku kryesor i saj jane Solaret dhe rrezet e diellit!

Si ta parandalojmë?

Përdorni gjithmonë kremin tuaj mbrojtës me SPF në kontakt me diellin në çdo stinë!

Mbulojini nishanet e fytyres gjate daljes në një shetitje ose piknik.

Gjatë daljes në plazhe përdorni edhe kapele perveç SPF.

Në asnjë mënyrë mos provoni solaret artificiale.

- Advertisment -

Lexoni